• Mariam Fathima

What is Full Time Equivalents (FTEs) ?

Full time equivalent = unit of time measurement for an individual worker in a day

Lets understand this with an example:

As defined by labor law of that country, an individual gets employed for a day for certain unit of time. Here is Ms. Nina working for ABC Company in India - Lets look at her timeline:


10:00_____________________________________________________________21:00

Nina is scheduled to work for 9 hours every day for 5 days in a week.


Nina is defined 1 FTE employed for work.

Thus, similar to Nina every employee is counted as 1 FTE if they render a total of 9 hours a day for work


Another instance, Mr. Roy and Mr. Khan joins ABC company in India as a part-time employees since they are students. They are scheduled to work for 4.5 hours a day for 5 days a week.

In this case, since Mr. Roy gives 4.5 hours a day to work which equates to 50% of 9 hours and Mr. Khan too gives just 4.5 hours a day to work. Both together are counted as 1 FTE.

Mr. Roy = 4.5 hours = 0.5 FTE

Mr. Khan = 4.5 hours = 0.5 FTE

Mr. Roy + Mr. Khan = 1 FTE


Lets elaborate the understanding with some simple FTE calculations:

ABC company have hired 465 employees for Customer Care contact support.

Out of this, 304 employees work for 9 hours and rest are part time employees who work for 4.5 hours. Please calculate total FTEs in ABC Company?


Solutions:

Given:

Total Employee - 465

Full Time Employees = 304 = FTEs

Part Time Employees = 465-304 = 161 = 161 X 0.5 = 80.5 FTEs


Total FTEs = 304 + 80.5 = 384.5 FTEs

Thus, ABC Company has a total 384.5 FTEs as of today


Trivia

Number of employees in a company are not always equal to FTEs.


Try it Yourself

What do you understand by FTE definition?

Share your answers in the comments section.


84 views0 comments

Recent Posts

See All